Què passa quan movem el focus posat en l’altre i el posem sobre nosaltres per un instant? Què veiem? Què sentim?

Ser cuidadora implica una gran exigència física i emocional. Moltes dones es veuen obligades a treballar extenses jornades que superen les 24 hores (en el cas de les cuidadores en règim d’internes) amb persones que a més de tenir dificultats en la mobilitat, tenen una deterioració cognitiva important, la qual cosa els impedeix mantenir una conversa i propícia la solitud de les cuidadores.

Si, parlem de cuidadores perquè a Espanya la gran majoria de les persones que fan el treball d’atenció a persones en situació de dependència són dones, dones migrades; que a més d’enfrontar-se amb les pròpies exigències físiques i psíquiques de la labor, la majoria es troba en situació administrativa irregular amb un risc real de caure en l’exclusió social al no tenir drets laborals, la qual cosa fa que estiguin exposades cada dia a situacions altament estressants.

Arran d’això i amb l’objectiu de continuar lluitant per la reivindicació de les dones treballadores de la llar i les cures, neix “Cuidar-se per a cuidar”, un cicle de tallers centrats en la persona que fa tasques de cures, ja sigui com a familiar de la persona malalta i/o dependent, o com a professional. Generar visibilitat, teixir xarxes i crear un efecte multiplicador són les premisses sobre les quals treballem a l’hora de pensar aquest taller que funciona com un procés.

Una cosa tan simple com pot ser la idea d’estar bé una mateixa per a estar bé amb els altres, és molt fàcil que es descuri quan estem submergides en el treball constant i les demandes d’uns altres. Per això pensem aquest taller com un espai col·lectiu on compartir amb unes altres el que ens passa, parlar i intercanviar experiències, per a fer allò invisible, visible. A través de l’art teràpia i la dansa moviment teràpia creem un espai segur on les dones puguin reconèixer les seves potències i vitalitat per a enfrontar les complexitats dels seus treballs i crear hàbits saludables d’autocura.

Així, una vegada identificades les causes i encaminades en la recuperació de la sobrecàrrega generada per les tasques de cures, podrem ajudar a altres persones, millorar el seu entorn i empoderar-nos nosaltres com a col·lectiu per a reclamar millores laborals de cara a les institucions, o possibles futurs contractadors.

Aquest cicle de tallers que va donar inici al setembre s’està duent a terme amb gran èxit en diversos Ajuntaments de Catalunya i esperem que continuï enfortint la lluita col·lectiva per la reivindicació dels drets de les dones treballadores de la llar i les cures.